Podejrzenie zakażenia koronawirusem
Procedury postępowania na wypadek zakażenia koronawirusem lub zachorowania na COVID-19. Będzie uruchomiona niezwłocznie w przypadku zidentyfikowanie osoby posiadającej symptomy zakażenia koronawirusem.
Procedury postępowania w przypadku:
Informacja dla sanepidu
Wzór pisma informującego stację sanitarno – epidemiologiczną o wystąpieniu u
Potwierdzenie zakażenia koronawirusem w szkole
Zastosowanie w przypadku pozytywnych wyniku testów na obecność koronawirusa u ucznia lub pracownika szkoły.
Procedura kontaktu z Rodzicami/Opiekunami
Zasady przyprowadzania i odbierania uczniów
Szczególny sposób postępowania oraz obowiązki rodziców i nauczycieli podczas przyprowadzania i odbierania dzieci ze szkoły.
Żywienie uczniów w szkole
W okresie pandemii zadaniem dyrektora jest zapewnienie bezpiecznego żywienia. Opis procedury:
- wymagania wobec dostawcy zewnętrznego,
- określenie niezbędnych do stosowania środków ostrożności w kontaktach z dostawcami żywności lub gotowych posiłków,
- ustalenie wymagania higieniczno-sanitarne i zasady szczególnej ostrożności podczas przygotowywania posiłków dla uczniów w kuchni szkolnej,
- ustalenie zasady bezpiecznego spożywania posiłków przez uczniów w stołówce.
- Procedura bezpiecznego korzystania ze stołówki.
- Procedura dotycząca przygotowywania posiłków w kuchni szkolnej
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 11 marca 2020 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. z 2020 r. poz. 410 ze zm.),
- Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z 20 marca 2020 r. w sprawie szczególnych rozwiązań w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz. U. z 2020 r. poz. 493 ze zm.).